Rolul bisericilor în (re)producerea identității etnoculturale

În perioada 10-11 octombrie 2024, am organizat împreună cu Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale o conferință internațională care și-a propus să examineze interacțiunea ideilor și practicilor religioase în formarea și menținerea identității etnoculturale.

Deschiderea

La deschiderea evenimentului, organizat la Casa Libertății Religioase, participanții au fost salutați de către Kovács István, episcopul Bisericii Unitariene Maghiare, în calitate de gazdă a evenimentului, iar din partea instituțiilor co-organizatoare, de Novák Zoltán, directorul Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale, și de Bálint Róbert Zoltán, cercetător al institutului nostru.

Prima prezentare plenară a conferinței a fost ținută de secretarul de stat pentru culte, Ciprian Vasile Olinici, care a vorbit despre rolul politicii religioase și confesionale a statului în menținerea diversității etnice a țării, răspunzând ulterior întrebărilor participanților la conferință.

După pauză a avut loc deschiderea unei expoziții de hărți a confesiunilor din România (Reprezentarea cartografică a religiilor din România), prezentată de cercetătorul Kiss Dénes de la Institutului de Studii Religioase.

Rolul bisericilor în menținerea diversității etnice în România

În prima zi a conferinței, institutul nostru a organizat un simpozion pe această temă, în cadrul căruia, alături de lideri religioși invitați și reprezentanți ai bisericilor minorităților etnice, am discutat despre situația diversității etnice în biserici.

În cadrul primei mese rotunde, intitulată Gestionarea diversității etnice și lingvistice în cadrul bisericilor, invitații noștri – Pr. Prof. Nóda Mózes, asesor consistorial eparhial, Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia, E. S. Iusuf Muurat, Muftiu, Muftiatul Musulman din România, Pr. Tofană Vasile, vicar general, Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Pr. Filep István, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea, Dr. Rafael Năstase, cercetător, Biserica Creștină după Evanghelie, P.S. Adorjáni Dezső Zoltán, episcop, Biserica Evanghelică-Luterană din România  – au vorbit despre principalele grupuri etnice din bisericile pe care le reprezentau, despre rolul bisericilor și al culturii religioase în păstrarea identității acestor grupuri etnice, precum și despre strategiile lingvistice și organizatorice pe care bisericile le utilizează pentru a gestiona diversitatea. Discuția a fost moderată de Kovács Sándor, rectorul Institutului Teologic Protestant.

Identități convergente. Trăirea identității etnice și religioase în contextul bisericesc – masa rotundă II. În cadrul celei de-a doua mese rotunde din după-amiaza simpozionului, împreună cu invitații noștri, am discutat relația dintre identitatea etnică și cea religioasă din perspectiva grupurilor etnice minoritare. Participanții la această masă rotundă au fost lideri sau reprezentanți ai unor biserici care se definesc ca biserici ale unui anumit grup etnic sau reprezentanți ai unor grupuri etnice din cadrul unei biserici multietnice: P.S. Kovács István, episcop, Biserica Unitariană Maghiară, Pr. Szegedi László, episcop vicar, director general, Eparhia Reformată din Ardeal, Pr. stv. dr. Marinco Marcov, vicar, Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timișoara, Pr. Dusan Vanko, Biserica Evanghelică-Lutherană, Nădlac, Dr. Puskás Attila, teolog, președinte al Uniunii Armenilor Maghiari din Transilvania, Pr. cons. Marius N. Lauruc, Vicariatul Ortodox Ucrainean.Discuția a fost moderată de Andrási Benedek, episcop vicar al Bisericii Unitariene. Printre temele abordate au fost relația dintre comunitățile minoritare și biserică din perspectivă istorică, utilizarea limbii minoritare în diversele domenii ale vieții bisericești, precum și rolul bisericii în menținerea vitalității etnolingvistice a grupurilor minoritare.

kerekasztal 2

În dezacord – Ambiguități, incompatibilități și problema minorităților - Prelegere plenară

În după-amiaza târzie, James A. Kapaló, etnograf și istoric al religiilor, profesor la Departamentul de Studii Religioase al University College Cork, a susținut o prelegere plenară intitulată „În dezacord – Ambiguități, incompatibilități și problema minorităților religioase” (Being at Odds – Ambiguities, Incompatibilities and the Problem of Religious Minorities). În prezentarea sa, autorul a discutat despre importanța religiei în relația dintre comunitățile minoritare și statele naționale, pe baza cercetărilor sale efectuate în rândul unor grupuri etno-religioase minoritare din România, Moldova, Ungaria și Ucraina, evidențiind fenomene religioase „transnaționale și transtemporale” care „rareori coincid cu geografia sau istoria națiunilor și respectă granițele etnice sau lingvistice.”

Practici religioase clandestine în documentele poliției secrete – Lansare de carteReligia clandestina

Prima zi a conferinței s-a încheiat cu prezentarea volumului „Religia clandestină în documentele poliției secrete. O istorie în imagini”, editat de Anca Șincan și James Kapaló, cu colaborarea directorului de cercetare al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Silviu Moldovan. Cartea explorează minoritățile religioase persecutate de regimul comunist prin intermediul obiectelor confiscate în timpul anchetelor Securității, păstrate în arhivele sale și astfel, în mod paradoxal, salvate pentru posteritate. Mai multe detalii despre carte sunt disponibile aici: 

https://humanitas.ro/humanitas/carte/religia-clandestina-in-documentele-politiei-secrete

Prezentări ale conferinței 

În prima zi a conferinței, în paralel cu simpozionul, au avut loc nouă prezentări științifice în limba engleză, care au abordat subiecte legate de religie și identitate națională, precum și rolul ritualurilor religioase în participarea socială a celor de etnie romă.

Vineri, în opt secțiuni paralele, au avut loc alte 28 de prezentări, în limbile română și engleză, care au explorat relația dintre educație și religie, contextul ritualic al identității minoritare, precum și subiecte legate de relația dintre religie și politică. Rezumatele prezentărilor sunt disponibile aici:

Book of abstracts

Mulțumim lectorilor invitați, participanților, moderatorilor meselor rotunde și ai secțiunilor științifice, publicului interesat, colegilor care au asigurat organizarea evenimentului din spatele scenei, precum și susținătorilor noștri pentru contribuția lor la succesul evenimentului.

Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale 

Institutul de Cercetare Religioasă 

Fotografii: Koppándi Júlia, Kendi Ágnes, Bálint Róbert Zoltán