Despre Institut

Institutul de Studii Religioase are ca scop cercetarea științifică a religiei și a bisericilor din România, cu accent pe zona Transilvaniei. Înființarea sa a fost justificată de faptul că în această regiune religia și-a păstrat importanța socială, constituind o sursă importantă de identitate, iar bisericile desfășoară activități sociale diverse. Astfel, cercetarea religiei și a bisericilor este de o importanță deosebită din punct de vedere al politicilor religioase, identitare și sociale. În Transilvania, numeroși specialiști din diverse domenii academice se ocupă de cercetarea religiei. Cu toate acestea, o formă instituțională de coordonare a acestor activități nu a fost creată până în prezent – pe lângă alte activități, Institutul de Studii Religioase își propune să îndeplinească și acest rol integrator.

Institutul de Studii Religioase a fost fondat și este susținut de Biserica Unitariană Maghiară, dar în funcționarea și activitățile sale urmărește colaborarea cu alte confesiuni. Cu sediul în Casa Libertății Religioase, prin activitățile sale, institutul încearcă să transpună ideea istorică a libertății religioase în realitatea societății contemporane din Transilvania, stimulând și coordonând cercetarea religioasă interconfesională care promovează coexistența religioasă.

Obiectivele Institutului sunt:

  1. Inițierea și realizarea de cercetări științifice în domeniul religiilor.
  2. Coordonarea cercetărilor științifice a religiilor, implicarea cercetătorilor independenți în activitatea institutului.
  3. Promovarea cooperării interconfesionale în cercetările religioase.
  4. Organizarea de conferințe și alte forumuri profesionale.
  5. Publicarea de studii și rezultate ale cercetărilor, editarea de publicații.
  6. Popularizarea rezultatelor cercetărilor în domeniul științei religiei.