Interdicțiile de adunare și apoi de circulație, impuse în urma pandemiei de coronavirus, au pus bisericile într-o situație dificilă, împiedicând posibilitatea trăirii relațiilor personale între credincioși și preoți, îngreunând astfel îndeplinirea sarcinilor de bază ale bisericilor. Preoții, confruntați cu această provocare, au încercat să contribuie la îndeplinirea misiunii bisericii folosind în principal oportunitățile oferite de internet, punând astfel și credincioșii în fața unor sarcini dificile noi. Pentru a afla ce soluții au aplicat preoții în această situație de criză și cum au reușit să se descurce cu acestea, precum și în ce măsură aceste servicii online au atins scopul, adică cum au utilizat credincioșii aceste oportunități și ce avantaje și dezavantaje au observat, Institutul de Studii a Religiilor din Cluj-Napoca a inițiat o cercetare de tip survey, cu chestionar aplicat online.
Colectarea datelor a avut loc în perioada 22 aprilie - 2 mai 2020, cu ajutorul unui chestionar online. Chestionarul a fost promovat pe site-urile bisericilor istorice cu enoriași preponderent maghiari din Transilvania, pe liste de corespondență bisericească, în grupuri de Facebook, precum și pe portaluri online. Chestionarul a fost completat de 3975 de persoane, dintre care 456 preoți.
Membrii echipei de cercetare:
Kiss Dénes (coordonator de cercetare), Bálint Róbert Zoltán, Fejes Ildikó, Szabó Mihály
Analize rezultate în urma cercetării (accesibile în limba maghiară):
- Viața religioasă în Transilvania în timpul pandemiei de coronavirus I. Preoții în timpul interdicției de circulație
- Viața religioasă în Transilvania în timpul pandemiei de coronavirus II. Rezultatele cercetării în rândul credincioșilor
- Viața religioasă în Transilvania în timpul pandemiei de coronavirus III. Concluzii si recomandări